יום חמישי, 31 בדצמבר 2009

שנה אזרחית חדשה ומשובחת

2010newyear


אנחנו נפרדים משנה אזרחית אחת, ופונים אל שנה נוספת.

עבורי השנה הזו עומדת להיות שנה מלאת אתגרים עם שינויים מהותיים בחיי. אין ספק שהיא מתחילה מסעירה ועם המון שאלות. אני קורא לכל אחד מכם להמשיך לחלום גם בשנת 2010, אך לא לשכוח שאת החלומות שלכם אפשר להגשים. הפכו את החלומות שלכם למציאות, כי אף אחד אחר לא יעשה את זה במקומכם.
כתבו, כי זה מה שנועדתם לעשות.

בתקווה להמון דיונים פוריים על כתיבה,
זיו קיטרו


תוספת:
אני חושב שצריך גם להתחיל את השנה עם חיוך. הנה לטרמן נותן 10 טיפים לכתיבה משרה פיילין



תמונה: Stuck in Customs

יום שלישי, 22 בדצמבר 2009

איפה אפשר למצוא השראה לדמויות?

inspiration_for_characters



או איפה אפשר בכלל לקבל רעיונות לדרכים בהם דמות תפעל? מכל מקום בו אתם נמצאים, אבל אתם צריכים להיות קשובים וערניים.

בריאן אזארלו מספר שכדאי ליצור את דמויות הפושעים שכתב בסדרת הקומיקס100 כדורים”, הוא ישב בפאב מסוים, בחלק האחורי ביותר בו ישבו כמה ברנשים קשוחים למראה. הוא היה יושב ומקשיב לא רק למה שהם אמרו אלא גם לדרך בה אמרו את הדברים. הוא היה מציין לעצמו את המראה שלהם, אבל גם את ההתנהגות - תנועות גוף , הבעות פנים, סוג הומור וכדומה. כאשר הוא כתב את הדמויות שלו ב-100 כדורים, הוא לא היה צריך לחשוב יותר מידי, הוא ידע איך הדמויות האלו חושבות ופועלות. למרות שהסיפורים שסיפר היו פרי מוחו (המעוות משהו), הדמויות בסיפור זנקו מתוך הדפים והיו לא פחות מציאותיות מאנשים שנמצאים סביבכם.

השראה לדמויות יכולה בהחלט להופיעה בזמן מחקר. אזארלו ידע שהוא צריך דמויות של פושעים, ולכן הוא הולך, ומצא פאב בו יושבים הטיפוסים המתאימים ואז הקשיב להם. אבל ההשראה יכולה להופיעה בכל רגע לאורך היום. כשאני עומד בתור, אני כבר לא מרגיש שאני מבזבז את הזמן. עבורי אלו רגעים מצוינים להביט באנשים סביב ולבחון התנהגויות. בעבר הייתי כותב נקודות בפנקס, היום אני כותב אל תוך האייפון אבל מה שחשוב הוא שאני כותב, כל הזמן, את הדברים שאני רואה. אני מביט בדרך בה אנשים יושבים או מעבירים את הזמן. מאחר ומדובר במצב של המתנה כמעט בכפייה, הרבה מהאנשים שנמצאים שם מתנהגים בצורה לחוצה ועצבנית - התנהגויות מעולות עבור דמויות בספר שרוב הזמן מוצאות משלוותן ונאלצות להתמודד עם דברים שנפלו עליהן מהשמיים.

התבוננות באנשים היא פעילות אקטיבית מאוד. היא דורשת המון תשומת לב מכם, ויכולת לדעת איך לנתח את מה שאתם רואים. לאונרדו דה וינצי, למשל, ידוע בכך שהיה יושב שעות בפיאצה ומביט באנשים, בוחן אותם, ולרוב גם רושם את פניהם על הנייר שהיה איתו. הוא הקדיש שעות לעניין הזה, עבורו היה זה חלק בלתי נפרד מתהליך היצירה. יש המון סיטואציות במהלך היום בו יש לנו אפשרות להביט באנשים. זה יכול להיות בזמן הנסיעה ברכבת שם יש עושר של אנשים - אמהות, ילדים, חיילים, אנשי הייטק, אנשי ביטחון, סטודנטים וכן הלאה. אתם יכולים לקחת את הזמן של ארוחת הצהריים כדי להביט באנשים בזמן שהם מדברים עם חברים או להסתובב בקניון ולראות איך קבוצות של חברים מתנהגות. העולם הופך למקום מאוד מעניין, או לפחות רחוק ממשעמם, כשאתם עסוקים בהתבוננות.

אבל לא רק התנהגות וצורת דיבור מעניינת אותנו. יש הרבה אנשים מעניינים בעולם. אנשים שלובשים דברים מעניינים, שקוראים ספרים מעניינים, שעושים (כעיסוק או תחביב) דברים שונים ומיוחדים. התבוננות מוצלחת תעורר השראה כי היא מאפשרת לנו לראות את כל האנשים המעניינים האלו לא בעין ביקורתית (למה הוא לובש את הכובע המטופש הזה), אלא בעין של יוצר (הכובע הזה בהחלט מספר הרבה על הבחור הזה). אם יוצא לכם לטייל בעולם, הדרך בה אנשים מתלבשים ומתנהגים תהייה חשובה עוד יותר, זו הדרך היחידה להחיות דמויות שבסיפור שלכם מגיעות ממדינות אחרות. למרות שכולנו בני אדם, יש הבדלים מהותיים בין הדרך בה אנשים בצרפת מתנהגים לבין הדרך בה ישראלים מתנהגים. זה גדול יותר וחשוב יותר - יש הבדלים מהותיים בין הדרך בה מתנהג בחור מפריז לבין הדרך בה מתנהג בחור שגר 20 קילומטר משם.

מה עושים עם כל הרשמים שיש לנו? יוצקים אותם אל תוך הסיפור. נכון, אנחנו חיים במאה ה-21 ובני אדם מודרניים מתנהגים בצורה שונה מבני אדם בימי הביניים, אבל לא משנה הסוגה שבחרתם לכתוב בה, בסופו של דבר יש לכם דמויות שאיתם הקוראים צריכים להזדהות. חשבו על הספרים האהובים עליהם ביותר, דווקא מסוגות שאינן מודרניות. חשבו על ההתנהגויות שקראתם ותגלו שהדמויות מתנהגות כמו אנשים שאתם מכירים, הן מתנהגות כפי שאתם הייתם מתנהגים בסיטואציות דומות. המחקר ההיסטורי יעזור לכם להשתמש במילים הנכונות עבור דמויות בתקופת הרנסאנס, אבל התצפית שלכם על בני האדם תעזור לכם להבין מה סוג הדברים שהדמויות שלכם יאמרו, או (לפעמים חשוב יותר) לא יאמרו.

האם יש דברים שכדאי להמנע מהם בזמן חיפוש אחר השראה? כן, המנעו מלקחת השראה מדמויות בסרטים. יש לכך מספר סיבות. הראשונה - אם זו דמות טובה, אתם עלולים להגיע למצב בו אתם פשוטמשאיליםאת הדמות לסיפור שלכם. קשה מאוד להתנער מהשפעה שיש לדמויות מיצירות אחרות עלינו, אתם כנראה תעתיקו אלמנטים מסוימים מדמויות אהובות בכל מקרה, ולכן אין צורך להתאמץ ולעשות את זה. הסיבה השנייה חשובה אפילו יותר. אתם מכירים את המצב בו אתם משתמשים במכונת צילום כדי לצלם עותק של ספר אבל אתם משתמשים בעותק מצולם? העותק שלכם נראה כבר הרבה פחות טוב, הכתב לא תמיד ברור, יש הרבה יותר לכלוך - בקיצור לא משהו שתרצו לעבוד איתו. אותה החוקיות נכונה גם להעתקת דמויות מתוך ספר או מעל המסך. העתקת דמויות מיצירות אחרות היא דרך בטוחה ליצור קלישאה עמומה, ומטופשת.

קחו לעצמכם משימה לשבוע הקרוב. בכל פעם שיש לכם זמן בו אתם כבר נמצאים בחברה (מסיבה, תור, המתנה לרכבת, נסיעה ארוכה בחברת אנשים אחרים), הביטו באנשים, והתחילו לכתוב את מה שאתם רואים. גם אם בהתחלה הדוח שאתם מייצרים נראה לכם מטופש ולא מעניין, אל תתייאשו. לוקח זמן לפתח התבוננות עמוקה יותר, וחייבים להתחיל ממקום כלשהו. אתם יכולים גם להביט באנשים שסביבכם בעבודה או בבית ולרשום לעצמכם את ההתנהגויות שלהם. מה שכן, נסו להמנע ממצב בו אתם רושמים מתוך הזיכרון שלכם התנהגויות - זה שווה ערך לצפייה בדמות מהטלוויזיה וכתיבת רשמים. הזיכרון שלכם מלוכלך ורגשי אז אל תסמכו עליו.



תמונה: Matthew Stinson

יום ראשון, 20 בדצמבר 2009

אז אתם רוצים להיות סופרים

דניס קייסי היא סופרת מתח אמריקאית שכותבת באופן קבוע לבלוג Type M for Murder, בלוג משותף למספר יוצרים. לפני חודש היא פרסמה פוסט קצר ומעניין שכותרתו "אז אתם רוצים להיות סופרים" ובו היא מתארת שלושה דברים שיש לקחת בחשבון כשחושבים על הקריירה הזו.

דניס מספרת על:
תהליך העריכה הנוראי אשר טובח בדמויות שיצרתם, משפטים גאוניים שכתבתם וסצנות שלמות שבניתם. בפסקה אחת היא מצליחה להעביר את האימה והכאב שעובר כל יוצר בשלב הזה.

ההתחייבות להגשה שהיא בעיה גדולה במיוחד אם חתמתם חוזה (ועוד יותר אם קבלתם מקדמה), ואתם חייבים להגיש את הספר בתאריך המיועד.

הכאב הפיזי שחווה כל סופר. כאבי העיניים, הישבן הדואב, הפרקים הזועקים להפסקה.

אם אתם רוצים להיות סופרים זה פוסט נהדר שיעזור לנפץ לכם את הבועה ויחזיר אתכם למציאות.
בתקווה שזו תמצא חן בעיניכם ותחליטו לשבת ולכתוב :-)

יום שלישי, 1 בדצמבר 2009

עצה מניל גיימן לסופרים צעירים

קטע מתוך ראיון עם ניל גיימן. בחלק הזה הוא נשאל מה צריך לעשות אדם כדי לכתוב.

גיימן טוען
שהוא מוצא שרבים מופתעים מהעובדה שכדאי להיות סופרים הם צריכים לשבת ולכתוב “אלפים לא יגיעו באמצע הלילה לעשות את העבודה. אתם צריכים לשבת ולשים מילה אחת אחרי השנייה כמו לשים לבנה אחת אחרי השנייה כדי לבנות את הארמון.” (תרגום חופשי). הנקודה המעניינת יותר בדבריו היא הנקודה השנייה שלו. גיימן מאמין שאנשים צריכים לחיות. “הם צריכים ללכת לעבוד, לחוות לב שבור ואז לחזור ולכתוב”.

הנקודה השנייה הזו חשובה מאוד. יש דברים שאפשר ללמוד עליהם ואז לכתוב אותם - המיתולוגיה המצרית או הרגלי האבל בשבטים גרמניים בתקופת האמפרייה הרומית - אבל יש דברים שאי אפשר ללמוד, כמו לב שבור. חוויות רגשיות, כמו מאבק או אכזבה, הן חוויות שרק אחרי שחוויתם אותם אפשר להעביר אותם בכתב. כיוצרים, הדבר הנהדר הוא שאנחנו לא צריכים להיות מאוכזבים על ידי האלים או להאבק להצלת העולם כדי להכיר את התחושה עצמה. סופרים (ושחקנים גם במקרים כאלו) לוקחים את תחושת האשם שהרגישו שגנבו מהמכולת המקומית כשהיו קטנים ומעתיקים אותם ומעבירים אותה כתחושת האשם שמרגישה הדמות שהם כותבים (או מגלמים).