יום שישי, 2 באפריל 2010

להיות סופר ולהתפרנס, לא תמיד זה קשור

writing and money
כחלק מאירועי עולמות 2010, השתתפתי בפאנל די מעניין על פנטזיה אורבנית. בנקודה מסוימת ידידי היקר דידי חנוך ציין שסופרים אמורים להתפרנס בסופו של דבר. מהקהל מייד עלתה ההערה שבארץ סופרים לא מתפרנסים מהיותם סופרים. ההערה הזו הביאה אותי ואת דידי להעיר חזרה שגם בחו"ל זה די דומה.

הדוגמה המיידית שלנו הייתה טים פאוורס, גם בגלל ששמענו אותו אומר את הדברים (אותם אחלוק פה מייד), וגם בגלל שהוא היה חלק מנושאי הפאנל. טים פאוורס הוא סופר מוכר ומוערך גם בארץ וגם בחו"ל אבל הוא שייך לקבוצה גדולה מאוד של סופרים שכותבים באופן קבוע וספריהם נרכשים על ידי לא מעט אנשים, ובכל זאת הם לא יכולים להסתמך על מכירת הספרים שלהם כמקור הכנסה קבוע. האשליה שיש לנו לגבי ארצות הברית על פיה "יש מליוני אנשים שחיים שם אז מספיק שאחוז יקנה את מה שיש לך למכור בדולר ואתה חי טוב" היא לא יותר מסולגן נחמד שאנשים מסוימים אוהבים למכור, ואנשים אחרים אוהבים לקנות. בסופו של דבר יש הרבה מאוד אנשים שנאבקים יום יום כדי להתפרנס בארה"ב כי לא רק שיש שם המון המון צרכנים, יש שם גם המון המון המון יוצרי תוכן. לכן הפרנסה של טים פאוורס מגיעה ממקור אחר - הוא מלמד כתיבה לפרנסתו.

את אותו קורס הכתיבה מלמדים גם מורים לספרות בעלי דוקטורט ותואר בחינוך (טוב לא ממש את אותו הקורס, אבל קורס כתיבה כלשהו). הייתרון הגדול של פאוורס נעוץ בעובדה שהוא סופר ולא רק מורה. הוא לא קרא וכתב מאמרים על יוצרים אחרים, הוא-הוא אחד מאותם היוצרים. למרות הייתרון הזה, בסופו של דבר מה שחשוב לזכור הוא שפאוורס לא מתפרנס מהיותו סופר הוא פשוט זוכה לייתרון על המתחרים. אם אתם חושבים שפאוורס הוא בעצם הוכחה לכך שהבעיה היא לא בסופרים ובהצלחה שלהם אלא בסוגה בה פאוורס כותב (קרי, פנטזיה/מד"ב) הרי שזה פשוט לא נכון. נטלי גולדברג היא אחת מהמורות לכתיבה האהובות ביותר בארה"ב וספרה "
Writing Down the Bones" הוא אורים ותומים ליוצרים רבים. נטלי אינה כותבת נישה כמו פאוורס. היא משוררת וספריה הם רומנים וספרי זכרונות בעיקר.

אבל אולי צריך להזכיר שמות נוספים, מוכרים עוד יותר (אולי) שגם הם לא מתפרנסים מהכתיבה. או אולי במקרה שלהם נכון לומר שהם לא מתפרנסים רק מהכתיבה. סטיבן קינג מרצה ברחבי העולם ומקבל (המון) כסף עבור כל הרצאה. קינג הוא בין הסופרים הבודדים שכנראה לא חייב להרצות וללמד כדי להתפרנס, אבל הוא עושה את זה. מי שמסתכל על ג'יי.קיי רולינגס ואומר "הנה היא עשתה כסף מהספרים שלה", שוכח שאת רוב הכסף היא עשתה מעסקאות עם אולפני הוליווד על הזכויות לספרים. גם ניל גיימן עשה המון (המון) כסף מדברים הקשורים לכתיבה שלו, ולזכויות על הספרים שלו. במילים אחרות, גם הסופרים שאנחנו יודעים שהם מתפרנסים מהספרים שלהם, עשו את רוב הכסף לא ממכירת הספרים עצמם אלא מאפשרויות עסקיות שהספרים האלו הביאו להם. לא צריך ללכת רחוק - רם אורן, אדם שאין ספק שהוא מהמובילים ביוצרים הישראלים הקים הוצאה לאור כי הוא הבין שכסופר הוא לא יראה כסף מכל הספרים שהוא מוכר בארץ ובעולם.

מה כל זה אומר לגבינו? אלו שנמצאים בתחילת דרכים, אלו שיוצרים ואלו ששואפים ליצור? שאנחנו צריכים לזכור את האנשים המוצלחים האלו ולהבין שאם בחרנו לכתוב זה לא כי אנחנו רוצים להיות עשירים אלא כי אנחנו מרגישים חובה לכתוב וליצור. הפרנסה תגיע מתוך האהבה הזו שלנו לתחום ובגלל שאנחנו הופכים את היצירה שלנו למלאכת מחשבת. הספרים שלנו כנראה לא יפרנסו אותנו בכלל (במיוחד אם הקהל שלנו יהיה השוק הישראלי בלבד), אבל כנראה הם יציבו את הרגליים שלנו על שבילים שעד כה לא היו לנו גישה אליהם כלל. מפה זו האחריות שלנו (שוב) לעשות את הצעדים שיובילו אותנו גם לפרנסה ולא רק להגשמה עצמית.

תמונה: filmmaker in japan

2 תגובות:

רן לוי אמר/ה...

פוסט מעניין, בנושא טעון מאוד.
כסופר ובלוגר, הייתי שמח מאוד להתפרנס בכבוד מכתיבה- אבל אני מאמין זה אבוד.
לא כל הסופרים הפנימו את המהפכה שהביאה האינטרנט לגבי תוכן: הרשת הוזילה את עלות הפצת התוכן למחיר כמעט אפסי. המשמעות היא הצפה של השוק בתוכן. כלכלה בסיסית. ככה העולם עובד. אין מה לעשות.

אם ההצע בלתי מוגבל, המחיר ברצפה. אם המחיר ברצפה, סופרים ירוויחו פרוטות. היחידים שירוויחו הם אלה שישכילו לנצל את המוצר **שההצע שלו כן מוגבל**: הם עצמם.
זה אומר- הרצאות (הסופר חייב להיות נוכח בעצמו בארוע.), סמינרים, וכתיבה כל כך טובה עד שהספר שלך מתבלט מעל כל השאר ונוצר ביקוש אדיר אליו. השארתי את הסעיף הזה אחרון כי הוא לא רלוונטי לרוב הסופרים: אם כולם היו טובים כמו סטיבן קינג, היחיד שהיה מרוויח היה מישהו טוב פי כמה מסטיבן קינג. גם זו המציאות, אין מה לעשות.

רן לוי
www.ranlevi.co.il

Ziv Kitaro אמר/ה...

אווו, נקודות מאוד טובות.
היה דיון שהתפתח בפייסבוק (כמובן, זה פשוט לא יאמן כמה אני שונא את האתר ההוא) ועלו כמה נקודות שהתייחסתי אליהם שם. אבל אני רוצה לחבר כמה דברים שאתה כתבת כאן, ודברים שנכתבו שם (יחד עם דברים נוספים שלא נדעתי בהם בטור הזה ובכוונה).

נכון לרגע זה השינוי בתחום הספרותי כבר מתרחש. ולצד מה שאתה כתבת יש עוד נקודה שצריך לקחת בחשבון והוא שיוצרים יכולים להיות בקשר ישיר עם הקוראים שלהם ולמכור להם את הספרים במחיר מאוד זול.
אם אני כותב ספר ואני מצליח להשיג קהל קוראים נחמד, אני יכול למכור להם את הספר ב-5 ש"ח ולהרוויח הרבה יותר ממה שהייתי מרוויח ממכירת עותק של ספר מודפס בחנות. אנחנו עדיין לא שם אבל זהו כיוון שצריך לקחת בחשבון. נכון שיש הרבה תוכן כמו זבל, אבל כמה תוכן טוב יש? אלו הדברים שיש עדיין צורך להתייחס אליהם, לאיכות יש מחיר.

דבר נוסף וחשוב לא פחות - הדוגמאות בטור הזה מציגות כמה אנשים שבהחלט לא רק מתפרנסים אלא חיים מאוד טוב היום רק ממכירת הספרים (רולינג הרוויחה מיליונים רק מהספרים, קינג אותו הדבר). מצד שני יש שם המון סופרים שלא ציינתי שמוכרים ספרים וממשיכים למכור ספרים וחייבים להתפרנס מעוד מקור. הנקודה היא שגם בארץ אסור ליוצרים להכנס למצב של דכאון ולהרגיש שהם לא יכולים להרוויח מהיצירה שלהם כמו בחו"ל. גם שם סופרים מוצלחים עושים עוד דברים וזה בסדר.

החלום להתפרנס רק מהכתיבה הוא חלום יפה ששווה להגשים אותו. הוא דורש זמן, מיומנות, מקצועיות, אולי גם מזל. בינתיים זה בסדר להרוויח מדברים שנמצאים מסביב לכתיבה ונולדים מתוך הכתיבה של אותו היוצר.
גם בארץ יש מקום ליוצרים שיכתבו ויתפרנסו מזה. כמו כל דבר אחר זה לוקח זמן וחבל לי על אנשים שיאבדו את התקווה שלהם בגלל שהם חושבים שזה בלתי אפשרי.

השינוי שאתה רן הצבעת עליו הוא דווקא הדבר שמעודד אותי יותר. הדור שלנו אולי ישכיל יותר לאמץ את השינוי.