יום שישי, 18 ביוני 2010

פרק 3: תרגילי כתיבה

podcast_logo


התוכנית הוקלטה בימים האחרונים של שבוע הספר ולכן רן וזיו מתחילים דווקא מהנושא הזה והאם יש בכלל צורך באירוע הזה, על חוויות שהיו להם כשהלכו לחתום על ספרים ועוד. משם אנחנו עוברים לנושא המרכזי של התוכנית - תרגול.


למה בכלל צריך לתרגל כתיבה? איך דבר טכני כל כך קשור לאומנות הכתיבה? ובכן, יכול להיות שלא חייבים ללמוד כתיבה כדי להיות סופרים מוצלים, אבל אין ספק שצריך לחיות את הכתיבה ולעסוק בה כל הזמן.
רן וזיו מדברים על חשיבות התרגול, מציעים מספר תרגילים בסיסיים, מציעים איזו מחברת כתיבה לרכוש (ולמה בכלל לכתוב במחברת בתקופה בה יש טבלטים ומסכי מגע), ונותנים עוד מגוון של רעיונות ועצות לכתיבה.

החל מהתוכנית הזו, בכל פרק ינתנו תרגילי כתיבה שונים. את התרגילים האלו תוכלו גם לחלוק עם מאזינים אחרים בפורום שנעלה בזמן הקרוב, ואליו ניתן יהיה להגיע דרך האתר של רן לוי בכתובת www
.ranlevi.co.il.

תודה לכל מי שיצר אתנו קשר ונתן משוב על התוכניות הראשונות.



להורדת הקובץ למחשב
לחצו לחצן ימני ובחרו save as
יצירת מנוי דרך iTunes,
לחצו כאן
יצירת מנוי בקורא rss אחר,
לחצו כאן

8 תגובות:

אלעד טורצ'ין אמר/ה...

משום-מה אני לא מצליח ליצור הודעה בפורום של "כתיבה 101" ובפורום של עושים היסטוריה כן.
אשמח אם תעזרו לי או שתתקנו את התקלה.

Ziv Kitaro אמר/ה...

טופל. תודה שידעת אותנו על הבעיה.

Guy David אמר/ה...

רעיון לחידוד הכתיבה - כתיבת סיפור של 100 מילים (Drabble). על הסיפור להיות בן 100 מילים בדיוק, לא פחות ולא יותר.

Ziv Kitaro אמר/ה...

ונוסיף שזה מה שאתה עושה כבר תקופה לא קצרה בכלל. שידעו שזו לא סתם המצאה.

wilhelmtell אמר/ה...

ערב טוב רן וחברים!

רק בכדי להעביר את המסר שאני גם מדבר עברית, אכתוב הפעם בעברית. אני חי מחו"ל ומטבע הדברים לרוב כותב באנגלית; כך יוצא שאני מתעצל לעבור משפה לשפה ובחזרה, ומוצא עצמי נשאר וכותב באנגלית גם לחברים ישראלים. :-S

היום הקשבתי לפרק השלישי של כתיבה 101 בזמן שביליתי את היום בנמל העיר. גיליתי שכשאני מגביר את עוצמת הקול של האייפוד אני פחות שם לב לתיירים מסביב. :) גם הפרק השלישי היה תענוג להאזין, אם כי הוא היה קצר לטעמי. אני רוצה עוד! :) עוד פרק רק מגביר את בטחוני כי אתה וזיו עושים חייל ביחד. אתם נמצאים על אותו התדר, אם אתה יורד לסוף דברי. משהו באינטראקציה ביניכם גורם לי לרצןת להצטרף לשיחה, ואני נמצא במרחק אלפי קילמוטרים מכם!

הזכרתם שחשוב לתרגל כתיבה. אני מרגיש שלא הדגשתם את הנקודה מספיק; כאילו פחדתם לטעות או להדגישה יתר על המידה. אז אוסיף על שאמרתם ואומר שכישרון הוא נכס שלא יסולה בפז, וכבל זאת ללא עבודה הוא כאין וכאפס. הנקודה החשובה היא שמי שרוצה יהיה נסיך ושליט בעולם הכתיבה, אם יעמול.

באחד הקורסים הראשונים שלקחתי בפיזיקה היה לי פרופסור שהאמין בכל ליבו בהשפעתה של כתיבה על לימוד. הוא פיתח שיטה שקרא לה, בתרגום חופשי לעברית, "כתיבה חופשית". היום זו שיטה מאוד מקובלת, ובלא לשים לב התרגילים אותם הגשתם הם התגשמות של השיטה הזו. הרעיון הוא מאוד פשוט: לוקחים עט ונייר וכותבים מה שחושבים. יש רק חוק אחד: אסור למחוק. מדברים על החומר הנלמד, שואלים שאלות ומנסים לענות עליהן, חוזרים על מה שיודעים מקריאה וידע כללי וכיוצא בזה. הכוח שבעבודה הזו הוא להעלות על הקרקע מחשבות ורעיונות שבמעמקי המחשבה. כשאני מסביר לעצמי נושא בצורה ישירה, דרך כתיבה ולא מחשבה, אני מבין אותו טוב יותר. וגם אם לא, יש לי ביד שאלות ברורות.

עלי צורת העבודה הזו עשתה ניסים ונפלאות, וחברי דווחו תוצאות דומות. אני מאמין מכל הלב שאותה שיטה עושה ניסים ונפלאות גם בגזרות שונות. בכל פעם שאני מוצא עצמי מול בעייה, כל בעייה קשה לפתרון, אני מתחיל בכתיבה חופשית. לרוב אני מסיים עם פתרון ביד, כמו במעשי קסמים. מזה אני לומד שאני יודע או יכול להסיק יותר משנראה לעין: רק צריך להוציא את הפתרון מעמקי המחשבה. אגב, מייקרוסופט ואיי-בי-אם ידועים בראיונותיהם לעבודה, שם הם מבקשים לחשוב בקול רם מאותה סיבה. גם כדי שתגיע את הפתרון מהר יותר, וגם כדי שהמחשבות יהיו פתוחות, ישירות ועל הקרקע.

לסיום אחזור ואומר שזה תענוג בשבילי לשמוע את שיש לך לאמר, וכולי תקווה שתמשיך באותה דרך, ואם ירצה כבודו גם באותו הקצב.


תודה!

wilhelmtell אמר/ה...

אגב, בהמשך להערתי למעלה, נזכרתי שבעולם תכנות המחשבים יש לנו מושג שנקרא "קאטת תכנות". קאטה, מושג שבא מעולם אמנויות הלחימה מהמזרח הרחוק, משמעותו תרגול. באופן פראגמאטי ולמראית עין כאילו שהתרגול חסר טעם. אך למעשה זהו לא תרגול למען נתקרב לשלמות ביישום של משהו, אלא למען נהיה מתכנתים טובים יותר. מהסיבה הזו אנחנו לא חוזרים על קאטה מסויימת פעמיים, אלא מוצאים עוד ועוד קאטות שונות, וחוזרים ומתרגלים קאטת תכנות שונה בכל פעם.

בגזרת הכושר ישנה מאמנת מרפובליקת צ'כיה בשם זוזנה. זוזנה מדריכה עפ"י שיטה של חיזוק הגוף; זאת ולא אימון. הרעיון הוא שכל אימון שונה מאוד מקודמיו, והשאיפה היא למזער חזרה על תרגילים. כפועל יוצא לזוזנה יש דמיון מפותח מאוד בכל הנוגע לתרגילים שהיא מגישה, רק כדי שיהיו שונים מקודמיהם. כך, זוזנה ממזערת את הסיכון שנהיה טובים באיזשהו תרגיל מסויים, וכל תרגיל הוא הלכה למעשה עבודה קשה. מכאן גם יוצא שאימוני הכושר קצרים יותר וקשים יותר, כי אנחנו פשוט לא נהיים "טובים" יותר בשום תרגיל, אם כי אנו כן מתחזקים.

אני יודע: מה בין אימוני כושר ותכנות מחשבים לכתיבה? הגשר הוא התרגול שלא לשם אימון בתרגיל מסויים, אלא לשם אימון כללי. ובזה אני מאמין, ואני מרוצה מאוד מהרעיון של הגשת תרגילים חדשים בכל פרק בתכנית.

רן לוי אמר/ה...

הי, ווילהםטל!
תודה על הפידבק המצוין. אם לא הדגשנו זאת מספיק בפרק, אז אני אציין שלדעתי אין שום משמעות לכישרון ללא תרגול. התרגול יכול להיות מעצם הכתיבה היומיומית ולאו דווקא תרגון 'מכוון' כמו שאנחנו הצענו, אבל חייב להיות תרגול.
כמובן שטכניקה ללא כישרון לא תהפוך את הכותב לג'.ק' רולינג- אבל נתקלתי בהמון ספרים שהצליחו לא רע, למרות שהיה ברור שהסופר מסתמך יותר על טכניקה ושימוש ב'נוסחאות מנצחות' ופחות על יצירתיות וכישרון. החוכמה, אני מניח, היא לנצל את הכישרון שיש בך עד למקסימום- ואת זה עושה התרגול.

רן.

Ziv Kitaro אמר/ה...

היי wilhelmtell, תודה על הפידבק המושקע.
אני שמח שבנינו את הפודקאסט הזה ואת האתר הזה. נראה שהוא עונה לצורך שיש לאנשים.

השיטה שציינת מוכרת לי ממקומות אחרים והיא שמשה אותי הרבה בטיפולים שעשיתי בהם בקשתי ממטופלים להעלות על הכתב כל דבר שעולה להם לראש ולחשוב על מה שעולה ולהגיב לזה. זו טכניקה מאוד חזקה. היא מכריחה אותך להעביר את הדרך בה אתה חושב לקווים חדשים ושונים ומעמידה מול העיניים את הדברים באופן מלא - שונה משמעותית ממצב בו אנחנו רק חושבים על דברים.

מקווים שתמשיכו ליהנות, יש לנו הרבה רעיונות.
ותציקו לרן. אני אמרתי לו שאנחנו צריכים להעלות פעם בשבוע.

זיו