לקשמי פראטורי, בשיחה קצרה על אביה שנפטר מסרטן, והמורשת שהותיר לה - מכתבים ומחברת שכתב בכתב ידו. לקשמי מעודדת את המאזינים בשיחה זו לחזור ולהתנסות בכתיבה בכתב יד.
יש משהו מרתק בתהליך הכתיבה בעזרת עט או עיפרון על נייר. תהליך החשיבה והיצירה שונים לחלוטין מאלו שמתקיימים בזמן כתיבה על מחשב. אני אדם אחר לחלוטין כאשר אני שולף את המחברת שלי וכתב בה. זה לא רק תהליך החשיבה. כשאני עובד על סקיצות לחומרים כתובים, אני שם לב לשינויים בצורת הכתיבה, במילים בהם אני משתמש. אני מודע לכך שהרבה יותר קל לי לייצר רעיונות כאשר אני עובד עם מחברת וכלי כתיבה (אני גם שם לב להבדלים בין כתיבה עם עפרון לבין כתיבה עם עט - אבל אלו מעודנים יותר).
אם אתם מרגישים תקועים בזמן הכתיבה על המחשב, עצרו. שלפו כמה ניירות ועיפרון ונסו להמשיך משם. אתם תגלו שדברים מאוד מיוחדים מתרחשים.
זו הסיבה שמצאתי את השיחה הזו של לקשמי למרתקת. אומנות הכתיבה הידנית (מחוסר במושג מדויק יותר) הולכת ודועכת, ויחד איתה אנחנו מאבדים חלק ממה שמרכיב אותנו.
האם אתם משתמשים בכתיבה ידנית? מתי? ובאיזו צורה אתם מרגישים יצירתיים יותר, אם בכלל?
יום שישי, 26 במרץ 2010
כתיבת מכתבים, עם עט על נייר - הרצאה
יום רביעי, 17 במרץ 2010
ראיון עם אן רייס, על כתיבה כמובן
אן רייס מוכרת לרבים בזכות הספר "ראיון עם ערפד" שהוא הראשון מתוך סדרת ספרים ארוכה מאוד על ערפדים (ומאוחר יותר על מכשפות) שכתבה רייס במשך שנים. למרות שרוב הספרים שכתבה סובלים מבעיות לא מעטות, אי אפשר להתעלם מההצלחה המדהימה של היוצרת, וגם קשה מאוד להתעלם מהעובדה שהיו לא לא מעט יצירות טובות מאוד, ולכן חשוב לשמוע מה יש לה לומר על הכתיבה.
רכזתי לכם מספר קטעים קצרים בהם היא מדברת על הכתיבה. הקטעים קצרים אז אתם יכולים לחזור אליהם בזמנכם החופשי ולבלוע כל פעם קטע אחר. יש לה דברים מעניינים מאוד לומר.
עצות לכתיבה
כמה זמן נדרש לכתיבת רומן ומה התהליך שהדבר כולל
על מציאת המילה הנכונה
משפטים אמיתיים בכתיבה
פשוט לכתוב פשוט (למרות שזה לא פשוט בכלל)
יום רביעי, 10 במרץ 2010
מוסיקה להשראה:Christopher O'riley Hold Me To This

יש יוצרים שמעדיפים לעבוד בדממה, באופן אישי אני זקוק למוסיקה כדי לעבוד. בזמן שכתבתי את הספר היום, הבנתי שכתיבה מהסוג הטכני שאני מתעסק איתה עכשיו, דורשת מוסיקה שונה מזו לה אני מאזין בדרך כלל, היא דורשת מוסיקה שאין בה מילים שלוכדות את תשומת הלב שלי ומבלבלות אותי.
אז יצאתי לחפש לי משהו מעניין לשמוע שלא יסיח את דעתי ומצאתי את Christopher O'Riley (שהוא נגן פסנתר מדהים), ואת האלבום שלו - Hold me to this. מדובר באחד משני אלבומים שמהווים פרוייקט מיוחד בו קריסטופר מנגן על פסנתר שירים של רדיוהד. רגע! אני יודע, אתם חושבים "איכס, מה זה הדבר הזה. עוד קאבר מאפן של להקת רוק בסגנון קיטשי" (נכון שדייקתי בציטוט הזה? מפחיד, אני יודע). אבל לא, לא מדובר בהלחנה משמימה של השירים האהובים האלו אלא בביצוע מעורר השראה. אפשר לשמוע שאוריילי אוהב את המוסיקה של רדיוהד וחיבר אותה לכלי שהוא מתבטא בו טוב יותר מבכל כלי אחר. חלק מהשירים ניתנים לזיהוי מייד, אחרים דורשים האזנה של דקה בערך לפני שמבינים במה מדובר. השמעתי את האלבום הזה באופן חוזר במשך כמה שעות ולא נמאס לי.
מה המוסיקה שעוזרת לכם ליצור?
יום שלישי, 9 במרץ 2010
תרגיל כתיבה: תארו את קרוב המשפחה האהוב עליכם
זה תרגיל הכתיבה השני שלנו. הפעם, שבו מול המחברת/מחשב, קחו 10 דקות וכתבו על קרוב המשפחה האהוב עליכם.
אנחנו לא מחפשים משהו ספציפי עכשיו, זה יכול להיות תאור חיצוני בלבד או תאור וסיפור שקשור לאותו הקרוב. אתם יכולים לספר למה אתה אוהבים את אותו קרוב משפחה או לא לספר זה לא משנה.
הדבר היחיד שחשוב, הוא שנקבל תחושה לגבי אותה דמות שאתם אוהבים כל כך.
מוכנים?
קדימה.
את התוצאות הדביקו בפורום הכתיבה של האגודה.
יום חמישי, 4 במרץ 2010
המחלה: הסחות דעת. התרופה: WriteRoom

אם גם אתם מבלים את רוב יומכם בכתיבה, אתם יודעים כמה קשה להתרכז כשמסביב כל התיקיות מזכירות לכם על קיומן והאינטרנט מפציץ אתכם בהסחות דעת בדמוי אימיילים, מסרים ואתרים מגניבים. התוכנה הבאה תעזור לכם לכתוב בשקט. (כתבה נוספת שבמקור עלתה במאקו).
סידני שלדון, סופר ותסריטאי, אמר פעם שדף חלק הוא דרכו של אלוהים להסביר לנו כמה קשה זה לעשות את התפקיד שלו. כל מי שעוסק בכתיבה יכול לספר לכם סיפורי זוועה על הימים בהם שום דבר לא זורם והוא מקיז דם על המקלדת. לקום בכל בוקר ולשבת מול המחשב, להמציא רעיונות חדשים ולהקליד אותם בצורה שתהייה לא רק הגיונית אלא גם מושכת, להמשיך ולכתוב גם כשאתה יודע שמה שעשית הוא גרוע ומחר תאלץ לכתוב מחדש – אלו עינויים שלפעמים נראים כאילו עוצבו על ידי אומני הגיהינום.
ובנוסף על כל זה קיים האינטרנט. אין עוד כלי שמושך את הסופר, העיתונאי או התסריטאי בקלות רבה כל כך הרחק מעבודתו. המרמה המושלמת. אתה יושב מול המחשב כדי לכתוב ואז הודעת אימייל מציצה לה ומישהו עולה מולך לשוחח בתוכנת המסרים. יש תיקיות על שולחן העבודה שקורצות לך לסדר אותן, יש אתרים שכיף לגלוש בהם. כל כך הרבה הסחות דעת וכולן נמצאות מול העיניים כל הזמן.
WriteRoom: כך תילחמו בהסחות הדעת
אז אם האינטרנט הוא הגיהינום, WriteRoom היא התגובה השמימית שבאה לעזור לנו בשעת מצוקתנו הקשה. בלחיצת כפתור התוכנה מביאה אותנו אל מקום מבורך, שקט ומבודד לחלוטין. במילים פואטיות פחות, WriteRoom היא תוכנה לכתיבה וכאשר היא מופעלת המסך כולו הופך לשחור למעט אזור הכתיבה במרכז. זהו זה, אין יותר שום דבר אחר חוץ מכם ומהכתיבה. כדי להיות בטוחים שלא תחפשו את התפריט לשמור את המסמך WriteRoom גם שומרת את המסמך שלכם כל חמש שניות, (או כל זמן אחר שתגדירו במקום ברירת המחדל). הייחודיות של WriteRoom על תוכנות אחרות נעוצה בעובדה שאין לה שום יכולת אחרת חוץ מהעלמת העולם הדיגיטלי ומיקוד המשתמש במלאכת הכתיבה. אם ממש תתעקשו תגלו שאתם יכולים להגדיר את צבע הרקע וצבע הטקסט. אפשר גם לקבוע את כיוון הכתיבה למסמכים חדשים, סוג הפונט ועוד כמה דברים. לא תמצאו פה אפשרות ליצור טבלאות, להכניס תמונות, לייצר תוכן עניינים ושאר התכונות שבמילא לא אמורות להיכנס לשימוש בשלב הכתיבה הראשון.
לא רק למק
חדי העין שביניכם הבחינו שהתוכנה נועדה למק, אבל אל דאגה, גם למשתמשי חלונות יש סביבת עבודה דומה. לפרויקט של חלונות קוראים DarkRoom והוא נולד מתוך רצון ליצור את WriteRoom מחדש, כפי שניתן לקרוא בעמוד הפרויקט. בניגוד לתוכנה למק DarkRoom נותר להורדה ללא תשלום בעוד ש-WriteRoom עולה היום 25 דולר. אלטרנטיבה אחרת שעובדת על כל הפלטפורמות ומופצת בחינם היא jDarkRoom הבנויה על קוד Java. יש עוד תוכנות בסגנון הזו שצצו אחרי WriteRoom, אך חלקן אגרסיביות עוד יותר ולא רק שהן מעלימות את המסך שלכם, הן גם סוגרות את הרמקולים ומנתקות לכם את החיבור לרשת.
מי שחושב שהתוכנות האלו מטופשות ואין בהן צורך לא עסק בכתיבה רצינית מימיו. יש השפעה מרגיעה ומעודדת בעבודה על מחשב שלפתע משתנה והופך לידידותי ומזמין. WriteRoom ואחיותיה מתאימות לסטודנטים שכותבים עבודות רבות, ליוצרים אך גם לעורכים שצריכים לקרוא כמויות טקסט עצומות. עבודה על מסך המאיר באור לבן כל היום יכולה להזיק לעיניים בסופו של דבר. עבודה על מסך שחור עם טקסט ירוק או בכל צבע שאינו לבן מרגיעה את העיניים ומאפשרת עבודה לאורך זמן רב יותר.
יום שני, 1 במרץ 2010
לכתוב על מכונת כתיבה
לפני שנה בערך, כתבתי למאקו כתבה בנושא כתיבה על מכונת כתיבה. נתקלתי בכתבה שוב והחלטתי להביא אותה גם לפה.
יש לי מכונת כתיבה חשמלית זרוקה בארון. היא הייתה לבנה פעם, לפני ששכבה עבה של אבק הצטברה עליה. מדי פעם אני חושב לשלוף אותה ולהשתמש בה לכתיבה אבל אני מוותר מהר מאוד על הרעיון הזה. למה לטרוח? לפני כמה ימים הסתכלתי עליה שוב ושלפתי אותה מהארון. ניקיתי את האבק וחיברתי אותה לחשמל ולהפתעתי היא עבדה. דחפתי לתוכה כמה דפים והתחלתי להקליד עליה. לא יצא כלום. הדיו התייבש לפני כמה שנים. זה היה רגע עצוב. היא עמדה שם, כולה מתרגשת שהנה היא שוב תוכל לעבוד ולהצדיק את הקיום שלה, אבל היא נותרה אילמת.
הכנסתי אותה חזרה לארון ואמרתי לעצמי שזה היה די טפשי. גם אם הייתי כותב, לא היה לי למי לשלוח את מה שכתבתי. כתבות אני שולח באימייל, מסמכים אחרים צריכים במילא להיות מאוחסנים בשרת כדי שישמרו ואני לא נלהב במיוחד מלבזבז ניירות.
ובכל זאת.
יש משהו מיוחד בכתיבה על מכונת כתיבה. לא משנה באיזה דגם מדובר יש לה נוכחות שאי אפשר להתעלם ממנה. שימו מכונת כתיבה בבית בתור קישוט והיא תמשוך יותר תשומת לב מכל מחשב משוכלל ומכל טלוויזיית פלזמה שתהייה נעוצה על הקיר. קרוב לוודאי שמהרגע שהתחלתם לקרוא את הכתבה קפצו לכם לראש תמונות קלאסיות הקשורות למכונת כתיבה: העיתונאי החוקר היושב עם סיגריה צמודה לשפתו התחתונה, מכה על הקלידים עמוק אל תוך הלילה או המזכירה העליזה הלבושה בגדים פרחוניים אי שם בשנות ה-60, יושבת ומקלידה מכתבים אותם היא שולחת בסוף היום. מכונות כתיבה הם סמל ליצירתיות, כלי העבודה של סופרים רבים שפרסמו את הסיפורים שעצבו את חיינו. אפשר למצוא את ההשפעה של מכונות הכתיבה ביצירות מוסיקליות ישנות ומודרניות. מכונות כתיבה הן חלק עמוק מהתרבות שלנו.
למה לכתוב על מכונת כתיבה?
למכונות כתיבה יש הרבה יותר מערך נוסטלגי. יש סיבה שסופרים מסוימים מעדיפים לכתוב עליה עד היום:
1. ראשית, אחרי שסיימתם לכתוב יש לכם מסמך אמיתי ביד. מכונת הכתיבה לא יכולה לאבד הארדיסק ואיתו את כל מה שטרחתם עליו במשך חודשים ושנים.
2. ברגע שכתבתם משהו הוא שם על הדף, ואי אפשר להתחיל לערוך אותו. זה נהדר כשרוצים להוציא סיפור מהראש ומונע את ההליך הטבעי (והמעצבן) של עריכה תוך כדי כתיבה.
3. אחרי שיש לכם את הטיוטה הראשונה, היא כבר ממילא מודפסת. כך שאתם יכולים להתחיל לערוך ולסמן דברים על הנייר בכיף.
4. אין הסחות דעת בדמות אינטרנט, אימיילים וכל מיני בודקי איות שמציקים לכם ומוציאים אתכם מריכוז.
5. אין מסך לבהות בו ולשרוף את העיניים.
6. מכתבים שמופקים במכונת כתיבה מרגישים הרבה יותר אלגנטים. השיגו נייר איכותי ותוכלו להכין מכתבי תודה וברכות כמו שאף אחד לא ראה כבר שנים.
ובכלל, העבודה עם מכונת כתיבה מעודדת יצירתיות. וגם אם לא, אחרי כמה שעות עבודה יהיו לכם חדר מלא ניירות מקומטים זרוקים לכל עבר - ממש כמו לסופרים אמיתיים בסרטים.
מה צריך לבדוק לפני שהולכים לקנות?
אז מה אתם עושים עכשיו כשאתם להוטים להתחיל ולעבוד על הרומן עטור הפרסים הבא? ראשית תהיו חייבים לעשות סקר שוק קטן. מכונת כתיבה, בניגוד למחשב, זקוקה לכמה דברים בסיסיים כמו דיו כדי לעבוד. אתם רוצים גם לזהות מקומות שמסוגלים לתקן מכונות כתיבה. אם תקנו מכונה ישנה, כמעט בטוח שתצטרכו לתת אותה למישהו שמבין במכונות, כדי שישפץ לכם אותה. סקר השוק שלכם יכול להתחיל בנסיעה לדרום העיר. אני לא יודע למה אבל גם בדרום תל אביב וגם בדרום חיפה ניתן למצוא הרבה מאוד חנויות ישנות שעדיין מחזיקות סרטי דיו למכונות כתיבה. בדרום נתניה יש כמה חנויות שמחזיקות מכונות כתיבה ישנות, ציוד לתיקון ודיו. נכון, נוח לעשות חיפוש באינטרנט, אבל אתם עומדים לקנות מכונה ישנה וקלאסית. למה לא לנסות לחפש אחת בדרך הישנה והקלאסית?
אם אתם רוצים להיות בטוחים שלא יהיו בעיות מומלץ לנסות ולרכוש מכונה חדשה. תוכלו למצוא מכונות כתיבה חשמליות של חברות Brother שמתחילות במחיר נמוך יחסית (כ-500 שקל). Brother מוכרים היום בעיקר בשוק הבריטי ולמרות שהכמויות לא גדולות (כ-12 אלף יחידות נמכרו באנגליה ב-2007) הם ממשיכים בייצור. במקרה שזו הדרך בה בחרתם ללכת הסיכויים הטובים ביותר שלכם היא לבצע את הרכישה מחו“ל ולייבא את המכונה לארץ. הייתרון בקניית מכונה כזו היא שתוכלו להיות בטוחים שיהיו לה חלקי חילוף דיו וכמובן אפשרות תיקון. החיסרון הוא שתהיו חייבים לקנות לעצמכם באותה ההזדמנות גם דיו כדי שלא תתקעו בלי. יש מספיק מקומות שמאפשרים שליחה של מוצרים לארץ.
מציאות ב-eBay
במידה ומכונות כתיבה חדשות לא עושות לכם את זה, תשמחו לגלות שב-eBay תמצאו מכונות כתיבה במחירים מצחיקים. ב-60 דולר תוכלו לקנות מכונת כתיבה מקורית מדגם מספר 1 של רמינגטון. אם אתם תוהים למה השם הזה קצת מוכר התשובה היא שאלו המכונות שאתם רואים תמיד בסרטים תקופתיים. המכונות של רמניגטון היו הראשונות שיצאו באופן מסחרי והאיכות שלהם מוכחת בכך שלמרות שהן יוצרו בתחילת המאה ה-20 רובן עובדות וקרוב לוודאי שימשיכו לעבוד אם תטפלו בהן יפה. כמובן שנשאר עניין הדיו שיכול להיות מעיק. שוב, גם במקרה הזה ל-eBay יש מה להציע לכם.
טיול לשוק הפשפשים
אם אין לכם כרטיס אשראי בין לאומי ודרום העיר לא סיפקה לכם את הנדרש שווה תמיד לקפוץ לשווקי הפשפשים המפוזרים בארץ. אתם תמצאו מכונות כתיבה במצבים שונים, ביניהן גם כאלו שעובדות. דיו, תופתעו לגלות, ניתן למצוא גם. חלק מהמוכרים יכריחו אתכם לקנות את המלאי שלהם (או לפחות את רובו). גם אם הם לא יציעו, ההצעה שלי היא לרכוש את כל האספקה שתמצאו, אף אחד לא יכול להבטיח לכם שיהיה עוד דיו כזה.
אלטרנטיבה דיגיטלית זולה
אם החלטתם שלקנות מכונת כתיבה זהו עסק מורכב מדי עבורכם, אבל אתם ממש משתוקקים להכות את מקלדת המחשב ולהפיק את הצלילים הנהדרים של איזו Remington או Underwood ישנה וטובה, תשמחו לגלות שיש לא מעט תוכנות שמאפשרות להוסיף את הצליל אל מקלדת המחשב שלכם.
מה דעתכם? אצם רואים את עצמכם משקיעים במכונת כתיבה ככלי רציני לכתיבה? אולי כמקור השראה?