
אם גם אתם מבלים את רוב יומכם בכתיבה, אתם יודעים כמה קשה להתרכז כשמסביב כל התיקיות מזכירות לכם על קיומן והאינטרנט מפציץ אתכם בהסחות דעת בדמוי אימיילים, מסרים ואתרים מגניבים. התוכנה הבאה תעזור לכם לכתוב בשקט. (כתבה נוספת שבמקור עלתה במאקו).
סידני שלדון, סופר ותסריטאי, אמר פעם שדף חלק הוא דרכו של אלוהים להסביר לנו כמה קשה זה לעשות את התפקיד שלו. כל מי שעוסק בכתיבה יכול לספר לכם סיפורי זוועה על הימים בהם שום דבר לא זורם והוא מקיז דם על המקלדת. לקום בכל בוקר ולשבת מול המחשב, להמציא רעיונות חדשים ולהקליד אותם בצורה שתהייה לא רק הגיונית אלא גם מושכת, להמשיך ולכתוב גם כשאתה יודע שמה שעשית הוא גרוע ומחר תאלץ לכתוב מחדש – אלו עינויים שלפעמים נראים כאילו עוצבו על ידי אומני הגיהינום.
ובנוסף על כל זה קיים האינטרנט. אין עוד כלי שמושך את הסופר, העיתונאי או התסריטאי בקלות רבה כל כך הרחק מעבודתו. המרמה המושלמת. אתה יושב מול המחשב כדי לכתוב ואז הודעת אימייל מציצה לה ומישהו עולה מולך לשוחח בתוכנת המסרים. יש תיקיות על שולחן העבודה שקורצות לך לסדר אותן, יש אתרים שכיף לגלוש בהם. כל כך הרבה הסחות דעת וכולן נמצאות מול העיניים כל הזמן.
WriteRoom: כך תילחמו בהסחות הדעת
אז אם האינטרנט הוא הגיהינום, WriteRoom היא התגובה השמימית שבאה לעזור לנו בשעת מצוקתנו הקשה. בלחיצת כפתור התוכנה מביאה אותנו אל מקום מבורך, שקט ומבודד לחלוטין. במילים פואטיות פחות, WriteRoom היא תוכנה לכתיבה וכאשר היא מופעלת המסך כולו הופך לשחור למעט אזור הכתיבה במרכז. זהו זה, אין יותר שום דבר אחר חוץ מכם ומהכתיבה. כדי להיות בטוחים שלא תחפשו את התפריט לשמור את המסמך WriteRoom גם שומרת את המסמך שלכם כל חמש שניות, (או כל זמן אחר שתגדירו במקום ברירת המחדל). הייחודיות של WriteRoom על תוכנות אחרות נעוצה בעובדה שאין לה שום יכולת אחרת חוץ מהעלמת העולם הדיגיטלי ומיקוד המשתמש במלאכת הכתיבה. אם ממש תתעקשו תגלו שאתם יכולים להגדיר את צבע הרקע וצבע הטקסט. אפשר גם לקבוע את כיוון הכתיבה למסמכים חדשים, סוג הפונט ועוד כמה דברים. לא תמצאו פה אפשרות ליצור טבלאות, להכניס תמונות, לייצר תוכן עניינים ושאר התכונות שבמילא לא אמורות להיכנס לשימוש בשלב הכתיבה הראשון.
לא רק למק
חדי העין שביניכם הבחינו שהתוכנה נועדה למק, אבל אל דאגה, גם למשתמשי חלונות יש סביבת עבודה דומה. לפרויקט של חלונות קוראים DarkRoom והוא נולד מתוך רצון ליצור את WriteRoom מחדש, כפי שניתן לקרוא בעמוד הפרויקט. בניגוד לתוכנה למק DarkRoom נותר להורדה ללא תשלום בעוד ש-WriteRoom עולה היום 25 דולר. אלטרנטיבה אחרת שעובדת על כל הפלטפורמות ומופצת בחינם היא jDarkRoom הבנויה על קוד Java. יש עוד תוכנות בסגנון הזו שצצו אחרי WriteRoom, אך חלקן אגרסיביות עוד יותר ולא רק שהן מעלימות את המסך שלכם, הן גם סוגרות את הרמקולים ומנתקות לכם את החיבור לרשת.
מי שחושב שהתוכנות האלו מטופשות ואין בהן צורך לא עסק בכתיבה רצינית מימיו. יש השפעה מרגיעה ומעודדת בעבודה על מחשב שלפתע משתנה והופך לידידותי ומזמין. WriteRoom ואחיותיה מתאימות לסטודנטים שכותבים עבודות רבות, ליוצרים אך גם לעורכים שצריכים לקרוא כמויות טקסט עצומות. עבודה על מסך המאיר באור לבן כל היום יכולה להזיק לעיניים בסופו של דבר. עבודה על מסך שחור עם טקסט ירוק או בכל צבע שאינו לבן מרגיעה את העיניים ומאפשרת עבודה לאורך זמן רב יותר.
4 תגובות:
תוכנה מדהימה.
בלינוקס יש את pyroom (http://pyroom.org) ויש גם גירסת רשת בשם writer, כאן:
http://writer.bighugelabs.com/
אישית אני סקפטי שתוכנות צעצוע כאלו יכולות להחליף מעבד תמלילים או עורך טקסט נורמליים, שיכולים לעבוד בקלות על מסך מלא ובמינימום תפריטים וכפתורים (לפחות בלינוקס, אבל אני בטוח שגם בסביבות עבודה מסחריות). העיקר הוא המשמעת, ותוכנה לא יכולה להחליף משמעת (למרות ש... אולי משהו שבאמת חוסם גישה לרשת...)
דותן - תודה על הקישורים לגרסאות לינוקס.
לגבי החלפת מעבד תמלילים: זה בדיוק העניין. כדי לכתוב לא צריך מעבד תמלילים, צריך רק כלי לכתוב בו. הכתבן של חלונות הוא טוב מספיק. אחרי שסיימת לכתוב תעביר למעבד תמלילים, תעביר מצידי לאדובי אינדיזיין אבל לא צריכים מעבד תמלילים בשביל לכתוב.
התוכנות האלו לא אמורות להחליף את וורד או פייג'ס , הן מהוות אזור עבודה להקאת טקסט.
אני לא עובד איתן רוב הזמן, אבל יש מצבים שאני מרגיש שאני צריך את זה.
לדותן: כל הרעיון הוא שהתוכנה מעיפה מהמסך שלך כל הסחת דעת מיותרת, וגורמת לך לעשות רק את מה שאתה באמת צריך: לכתוב. התוכנה הזו לא אמורה להוות תחליף למעבד תמלילים.
הוסף רשומת תגובה