יום חמישי, 31 בדצמבר 2009

שנה אזרחית חדשה ומשובחת

2010newyear


אנחנו נפרדים משנה אזרחית אחת, ופונים אל שנה נוספת.

עבורי השנה הזו עומדת להיות שנה מלאת אתגרים עם שינויים מהותיים בחיי. אין ספק שהיא מתחילה מסעירה ועם המון שאלות. אני קורא לכל אחד מכם להמשיך לחלום גם בשנת 2010, אך לא לשכוח שאת החלומות שלכם אפשר להגשים. הפכו את החלומות שלכם למציאות, כי אף אחד אחר לא יעשה את זה במקומכם.
כתבו, כי זה מה שנועדתם לעשות.

בתקווה להמון דיונים פוריים על כתיבה,
זיו קיטרו


תוספת:
אני חושב שצריך גם להתחיל את השנה עם חיוך. הנה לטרמן נותן 10 טיפים לכתיבה משרה פיילין



תמונה: Stuck in Customs

יום שלישי, 22 בדצמבר 2009

איפה אפשר למצוא השראה לדמויות?

inspiration_for_characters



או איפה אפשר בכלל לקבל רעיונות לדרכים בהם דמות תפעל? מכל מקום בו אתם נמצאים, אבל אתם צריכים להיות קשובים וערניים.

בריאן אזארלו מספר שכדאי ליצור את דמויות הפושעים שכתב בסדרת הקומיקס100 כדורים”, הוא ישב בפאב מסוים, בחלק האחורי ביותר בו ישבו כמה ברנשים קשוחים למראה. הוא היה יושב ומקשיב לא רק למה שהם אמרו אלא גם לדרך בה אמרו את הדברים. הוא היה מציין לעצמו את המראה שלהם, אבל גם את ההתנהגות - תנועות גוף , הבעות פנים, סוג הומור וכדומה. כאשר הוא כתב את הדמויות שלו ב-100 כדורים, הוא לא היה צריך לחשוב יותר מידי, הוא ידע איך הדמויות האלו חושבות ופועלות. למרות שהסיפורים שסיפר היו פרי מוחו (המעוות משהו), הדמויות בסיפור זנקו מתוך הדפים והיו לא פחות מציאותיות מאנשים שנמצאים סביבכם.

השראה לדמויות יכולה בהחלט להופיעה בזמן מחקר. אזארלו ידע שהוא צריך דמויות של פושעים, ולכן הוא הולך, ומצא פאב בו יושבים הטיפוסים המתאימים ואז הקשיב להם. אבל ההשראה יכולה להופיעה בכל רגע לאורך היום. כשאני עומד בתור, אני כבר לא מרגיש שאני מבזבז את הזמן. עבורי אלו רגעים מצוינים להביט באנשים סביב ולבחון התנהגויות. בעבר הייתי כותב נקודות בפנקס, היום אני כותב אל תוך האייפון אבל מה שחשוב הוא שאני כותב, כל הזמן, את הדברים שאני רואה. אני מביט בדרך בה אנשים יושבים או מעבירים את הזמן. מאחר ומדובר במצב של המתנה כמעט בכפייה, הרבה מהאנשים שנמצאים שם מתנהגים בצורה לחוצה ועצבנית - התנהגויות מעולות עבור דמויות בספר שרוב הזמן מוצאות משלוותן ונאלצות להתמודד עם דברים שנפלו עליהן מהשמיים.

התבוננות באנשים היא פעילות אקטיבית מאוד. היא דורשת המון תשומת לב מכם, ויכולת לדעת איך לנתח את מה שאתם רואים. לאונרדו דה וינצי, למשל, ידוע בכך שהיה יושב שעות בפיאצה ומביט באנשים, בוחן אותם, ולרוב גם רושם את פניהם על הנייר שהיה איתו. הוא הקדיש שעות לעניין הזה, עבורו היה זה חלק בלתי נפרד מתהליך היצירה. יש המון סיטואציות במהלך היום בו יש לנו אפשרות להביט באנשים. זה יכול להיות בזמן הנסיעה ברכבת שם יש עושר של אנשים - אמהות, ילדים, חיילים, אנשי הייטק, אנשי ביטחון, סטודנטים וכן הלאה. אתם יכולים לקחת את הזמן של ארוחת הצהריים כדי להביט באנשים בזמן שהם מדברים עם חברים או להסתובב בקניון ולראות איך קבוצות של חברים מתנהגות. העולם הופך למקום מאוד מעניין, או לפחות רחוק ממשעמם, כשאתם עסוקים בהתבוננות.

אבל לא רק התנהגות וצורת דיבור מעניינת אותנו. יש הרבה אנשים מעניינים בעולם. אנשים שלובשים דברים מעניינים, שקוראים ספרים מעניינים, שעושים (כעיסוק או תחביב) דברים שונים ומיוחדים. התבוננות מוצלחת תעורר השראה כי היא מאפשרת לנו לראות את כל האנשים המעניינים האלו לא בעין ביקורתית (למה הוא לובש את הכובע המטופש הזה), אלא בעין של יוצר (הכובע הזה בהחלט מספר הרבה על הבחור הזה). אם יוצא לכם לטייל בעולם, הדרך בה אנשים מתלבשים ומתנהגים תהייה חשובה עוד יותר, זו הדרך היחידה להחיות דמויות שבסיפור שלכם מגיעות ממדינות אחרות. למרות שכולנו בני אדם, יש הבדלים מהותיים בין הדרך בה אנשים בצרפת מתנהגים לבין הדרך בה ישראלים מתנהגים. זה גדול יותר וחשוב יותר - יש הבדלים מהותיים בין הדרך בה מתנהג בחור מפריז לבין הדרך בה מתנהג בחור שגר 20 קילומטר משם.

מה עושים עם כל הרשמים שיש לנו? יוצקים אותם אל תוך הסיפור. נכון, אנחנו חיים במאה ה-21 ובני אדם מודרניים מתנהגים בצורה שונה מבני אדם בימי הביניים, אבל לא משנה הסוגה שבחרתם לכתוב בה, בסופו של דבר יש לכם דמויות שאיתם הקוראים צריכים להזדהות. חשבו על הספרים האהובים עליהם ביותר, דווקא מסוגות שאינן מודרניות. חשבו על ההתנהגויות שקראתם ותגלו שהדמויות מתנהגות כמו אנשים שאתם מכירים, הן מתנהגות כפי שאתם הייתם מתנהגים בסיטואציות דומות. המחקר ההיסטורי יעזור לכם להשתמש במילים הנכונות עבור דמויות בתקופת הרנסאנס, אבל התצפית שלכם על בני האדם תעזור לכם להבין מה סוג הדברים שהדמויות שלכם יאמרו, או (לפעמים חשוב יותר) לא יאמרו.

האם יש דברים שכדאי להמנע מהם בזמן חיפוש אחר השראה? כן, המנעו מלקחת השראה מדמויות בסרטים. יש לכך מספר סיבות. הראשונה - אם זו דמות טובה, אתם עלולים להגיע למצב בו אתם פשוטמשאיליםאת הדמות לסיפור שלכם. קשה מאוד להתנער מהשפעה שיש לדמויות מיצירות אחרות עלינו, אתם כנראה תעתיקו אלמנטים מסוימים מדמויות אהובות בכל מקרה, ולכן אין צורך להתאמץ ולעשות את זה. הסיבה השנייה חשובה אפילו יותר. אתם מכירים את המצב בו אתם משתמשים במכונת צילום כדי לצלם עותק של ספר אבל אתם משתמשים בעותק מצולם? העותק שלכם נראה כבר הרבה פחות טוב, הכתב לא תמיד ברור, יש הרבה יותר לכלוך - בקיצור לא משהו שתרצו לעבוד איתו. אותה החוקיות נכונה גם להעתקת דמויות מתוך ספר או מעל המסך. העתקת דמויות מיצירות אחרות היא דרך בטוחה ליצור קלישאה עמומה, ומטופשת.

קחו לעצמכם משימה לשבוע הקרוב. בכל פעם שיש לכם זמן בו אתם כבר נמצאים בחברה (מסיבה, תור, המתנה לרכבת, נסיעה ארוכה בחברת אנשים אחרים), הביטו באנשים, והתחילו לכתוב את מה שאתם רואים. גם אם בהתחלה הדוח שאתם מייצרים נראה לכם מטופש ולא מעניין, אל תתייאשו. לוקח זמן לפתח התבוננות עמוקה יותר, וחייבים להתחיל ממקום כלשהו. אתם יכולים גם להביט באנשים שסביבכם בעבודה או בבית ולרשום לעצמכם את ההתנהגויות שלהם. מה שכן, נסו להמנע ממצב בו אתם רושמים מתוך הזיכרון שלכם התנהגויות - זה שווה ערך לצפייה בדמות מהטלוויזיה וכתיבת רשמים. הזיכרון שלכם מלוכלך ורגשי אז אל תסמכו עליו.



תמונה: Matthew Stinson

יום ראשון, 20 בדצמבר 2009

אז אתם רוצים להיות סופרים

דניס קייסי היא סופרת מתח אמריקאית שכותבת באופן קבוע לבלוג Type M for Murder, בלוג משותף למספר יוצרים. לפני חודש היא פרסמה פוסט קצר ומעניין שכותרתו "אז אתם רוצים להיות סופרים" ובו היא מתארת שלושה דברים שיש לקחת בחשבון כשחושבים על הקריירה הזו.

דניס מספרת על:
תהליך העריכה הנוראי אשר טובח בדמויות שיצרתם, משפטים גאוניים שכתבתם וסצנות שלמות שבניתם. בפסקה אחת היא מצליחה להעביר את האימה והכאב שעובר כל יוצר בשלב הזה.

ההתחייבות להגשה שהיא בעיה גדולה במיוחד אם חתמתם חוזה (ועוד יותר אם קבלתם מקדמה), ואתם חייבים להגיש את הספר בתאריך המיועד.

הכאב הפיזי שחווה כל סופר. כאבי העיניים, הישבן הדואב, הפרקים הזועקים להפסקה.

אם אתם רוצים להיות סופרים זה פוסט נהדר שיעזור לנפץ לכם את הבועה ויחזיר אתכם למציאות.
בתקווה שזו תמצא חן בעיניכם ותחליטו לשבת ולכתוב :-)

יום שלישי, 1 בדצמבר 2009

עצה מניל גיימן לסופרים צעירים

קטע מתוך ראיון עם ניל גיימן. בחלק הזה הוא נשאל מה צריך לעשות אדם כדי לכתוב.

גיימן טוען
שהוא מוצא שרבים מופתעים מהעובדה שכדאי להיות סופרים הם צריכים לשבת ולכתוב “אלפים לא יגיעו באמצע הלילה לעשות את העבודה. אתם צריכים לשבת ולשים מילה אחת אחרי השנייה כמו לשים לבנה אחת אחרי השנייה כדי לבנות את הארמון.” (תרגום חופשי). הנקודה המעניינת יותר בדבריו היא הנקודה השנייה שלו. גיימן מאמין שאנשים צריכים לחיות. “הם צריכים ללכת לעבוד, לחוות לב שבור ואז לחזור ולכתוב”.

הנקודה השנייה הזו חשובה מאוד. יש דברים שאפשר ללמוד עליהם ואז לכתוב אותם - המיתולוגיה המצרית או הרגלי האבל בשבטים גרמניים בתקופת האמפרייה הרומית - אבל יש דברים שאי אפשר ללמוד, כמו לב שבור. חוויות רגשיות, כמו מאבק או אכזבה, הן חוויות שרק אחרי שחוויתם אותם אפשר להעביר אותם בכתב. כיוצרים, הדבר הנהדר הוא שאנחנו לא צריכים להיות מאוכזבים על ידי האלים או להאבק להצלת העולם כדי להכיר את התחושה עצמה. סופרים (ושחקנים גם במקרים כאלו) לוקחים את תחושת האשם שהרגישו שגנבו מהמכולת המקומית כשהיו קטנים ומעתיקים אותם ומעבירים אותה כתחושת האשם שמרגישה הדמות שהם כותבים (או מגלמים).

יום ראשון, 29 בנובמבר 2009

פשוט לספר את הסיפור

juggling


בכל יום סופרים צריכים להתמודד עם: סביבה מציקה (זה שאני עובד מהבית לא אומר שאני לא עושה כלום ולכן אתם יכולים לצלצל כל היום), חוסר אנרגיה (דיכאון לפתוח את המחשב ולגלות שיש עוד דברים לכתוב), ביטחון עצמי נמוך (ברור שכל מה שכתבתי גרוע, יש יוצרים הרבה יותר טובים ממני), שנאה עצמית (איזה גועל נפש של דברים כתבתי), עצלות (הרבה יותר נחמד במיטה) והתעסקות עם דברים מעניינים אחרים (תראו איזה כתם מעניין הקפה עשה על חתיכת הנייר הזו). אבל אם זה לא מספיק, בכל יום סופרים צריכים גם להתמודד עם כל עניין המילים שלא מפסיק להציק.

כן, מילים. זה נשמע פשוט וברור מאליו אבל סופרים (למעשה כל מי שעוסק בכתיבה) עובדים עם מילים והרבה מהם. לאדם הממוצע נראה שיש המון מילים בשפה (האנגלית או העברית), אבל מי שכותב למחייתו מגלה מהר מאוד שאין באמת כל כך הרבה מילים. כתיבה יומיומית מביאה אותך למסקנה שצריכים להמציא כמה מילים חדשות כי כבר נמאס להשתמש באלו שהשתמשת בהן בשנה האחרונה (ובזו שלפניה).

הרצון ליצור יצירה מפוארת מביא אותנו לבחור לא רק בעלילה מקורית ומעניינת, בדמויות עמוקות ומרתקות, ובמצבים קורעי לב אלא גם מביא אותנו לבחור במילים הנכונות ביותר עבור אותה היצירה. הרצון הזה (שהוא טוב, כמו כל הכוונות האלו שעל פי השמועה מרצפות את הדרך לגיהינום) גורם לנו לא רק לבחור במילים מפוארות ומיוחדות אלא גם לעשות איתם דברים חדשים ונהדרים. אין דבר מהנה יותר מלהלטט במילים וליצור משמעויות חדשות ונסתרות בעזרת מילים ומשפטים אותם אנחנו שמים בפיהם הדמיוניים של גיבורי הסיפור.

הבעיה היא שהרבה מאוד פעמים כל הוירטואוזיות הזו עומדת כאבן נגף בדרכו של הסיפור עצמו. מסתבר, קוראים יקרים, שלפעמים עדיף לעזוב את הלהטוטים בצד ופשוט לשבת ולכתוב את הסיפור. כאשר אתם מתרכזים בלספר את הסיפור ולא דואגים להמם את הקורא בכישרון שלכם, אתם מצליחים לרגש אותו הרבה יותר. אנשים יודעים מתי הכתיבה נעשית מהלב ומתי היא נעשית מתוך מילון אבן שושן.

באותה הנשימה חשוב להזכיר קיצוניות אחרת - דלות שפה. אנשים לא אוהבים לקרוא סיפורים בהם היוצר לא השקיע רגע אחד כדי לעבור על הדברים שכתב ולתקן שגיאות. אנשים לא אוהבים לקרוא סיפורים שנכתבים בלשון רחוב (אלא אם הדמות בספר אמורה לעשות שימוש בלשון הזו). זה לא כיף לקרוא סיפור עם עשרות סימני קריאה או פונט מודגש. ואם התחביר צורם אז המסר לא יעבור.

כשאתם ניגשים לספר סיפור תתרכזו מלכתוב סיפור טוב. את התאורים והתוספות תמיד ניתן להוסיף לאחר מכן, אם אתם מרגישים שהם חסרים, אבל את הסיפור הטוב לא יחליפו לא אמרות שפר ולא מטבעות לשון. פשוט תגיעו לנקודה, פשוט ספרו את הסיפור.
תמונה: sam UL

יום חמישי, 26 בנובמבר 2009

תפילת המוזה

themuse

בספרו “The Art of War” מציג הסופר סטיבן פרספילד את “תפילת המוזה” המשמשת אותו לפני שהוא מתחיל לכתוב.

הסיבה לשימוש בתפילה הזו, אומר פרספילד, נובעת מההבנה שלו לגבי הטבע האנושי. “יש משהו קסום שקורה כאשר אנשים מאפשרים לעצמם להכנע למשהו גדול מהם בו הם לא יכולים לגעת, אותו הם לא יכולים לראות, לשמוע או לראות”. בעוד שאני לא בטוח שאני מסכים לחלוטין עם הגישה הזו אני כן מסכים שיש קסם בתפילה הזו, שמקורה באודיסאה של
הומרוס. יותר מכל דבר אחר, היא עוזרת לעצור את כל מה שקרה עד כה במהלך היום, משחררת אותנו לרגע ומאפשרת לשנות הילוך ולהתרכז, ולו רק לשעה קלה, במלאכת הכתיבה.

הקטע תורגם לאנגלית על ידי T.E. Lawrence (למרות שאין לי איך לבדוק, אני מהמר שמדובר בלורנס איש ערב אם למישהו יש מידע אחר, צרו קשר)

O Divine Poesy, goddess, daughter of Zeus, sustain for me
this song of the various-minded man who, after he had
plundered the innermost citadel of hallowed Troy, was made
to stray grievously about the coasts of men, the spot of
their customs, good and bad, while his heart, through all the
sea-faring, ached with an agony to redeem himself and bring
his company safe home. Vain hope - for them. The fools!
Their own witlessness cast them aside. To destroy for meat
the oxen of the most exalted Sun, wherefore the sun-god
blotted out the day of their return. Make this tale live for us
in all its many bearings, O muse…

steve pressfieldסטיבן פרספילד הוא סופר רבי מכר בינלואמיים ביניהם, The Legend of Bagger Vance, Gates of Fire, Tides of War ו-Last od the Amazons. הוא גר בלוס אנג’לס. ניתן למצוא פרטים נוספים באתר הרשמי שלו.

תמונה: cliff1066TM

יום ראשון, 22 בנובמבר 2009

ג'פרי זימרמן על הכתיבה

ג’פרי זימרמן הוא איש רב פעלים: סופר, תסריטאי, איש טלוויזיה ותאטרון. קרוב לוודאי שלא שמעתם עליו, אבל מדובר ביוצר שעבד וממשיך לעבוד בתחום ויש לו דברים מעניינים מאוד לומר.

השבוע הזה אנחנו עוברים מהלך ונתחיל לדבר על העולם האמיתי בו אין זמן לכתוב כל יום או שאין כוח ואיך בכל זאת אפשר לעשות משהו כדי לקדם את החלום ולהוציא ספר לאור.



ובמיטב המסורת (הקצרה) שלנו: הנה תמצית דבריו של זימרמן:
“אדם צריך להיות קשוב לעצמו. אם תבקשו ממני עצה אני אומר לכם להקשיב ללבכם והבינו מה הדבר שאתם רוצים לומר, מה אתם רוצים לעשות עם המילים: ללמד, להפחיד, לבדר, לשכנע אותם במשהו? אני אוהב להביא השראה לאנשים ולכן אני מקשיב מאוד לעצמי ולמה שאני רוצה לעשות. קחו אתכם עפרון ונייר כל הזמן וגלו איפה ומתי אתם כותבים הכי טוב. יכול להיות שזה בחצר, יכול להיות שזה בשעות הלילה או היום.
היו קשובים לעצמכם ומצאו מה עובד עבורכם”.

שבוע טוב.

יום שישי, 20 בנובמבר 2009

סטפן קינג על כתיבה

במהלך הדיונים על הפוסטים הקודמים הזכרנו את סטפן קינג מספר פעמים.
לקראת סוף השבוע חשבתי להביא את האיש עצמו שיגיד לנו מה הוא ממליץ לסופרים צעירים.





הסרטון קצר, אך אסכם את הדברים עבור מי שאין לו את הכוחות הנפשיים ללחוץ על כפתור ה-play.

קינג טוען שסופרים צריכים לקרוא הרבה ולכתוב הרבה. "אין לי סבלנות למי שאומר לי שהוא רוצה לכתוב, אבל אין לו זמן לקרוא" הוא אומר ובצדק. אתם לא יכולים לכתוב אם אתם לא קוראים. אדם לא יכול להיות מנותק מהתחום בו הוא יוצר. אדריכל לא יכול לתכנן בתים מבלי להכיר מה נעשה בעבר ומה נעשה היום, צייר לא יכול לעבוד מבלי להכיר את אלו שבאו לפניו ולהתנסות בסגנונות שונים. כל אומן ואמן חייב להכיר את העולם בו הוא חי. לקריאה, קינג אומר, יש ערך נוסף אבל אני חושב שעדיף שתקשיבו לאיש מדבר במקום שאכתוב לכם את הדברים פה.

ומה לגבי כתיבה? גם בספרו (
על הכתיבה, אותו ניתן לרכוש גם כספר קולי), קינג חוזר ואומר שעל הסופר לבנות לעצמו את המקום בו הוא כותב ולהקדיש את הזמן ביום בו זה כל מה שהוא עושה - כותב.

מה דעתכם?