
אחת הסיבות להצלחה של NaNoWriMo היא החופש שזו מעניקה לאנשים שמעוניינים לכתוב. היא מסירה את התואר "סופר" מעל אנשים ואומרת להם "פשוט תתחילו לכתוב. לא משנה מה יצא, לא חשובה האיכות, פשוט תכתבו", וברגע שהצורך להוכיח את עצמם נעלם, אנשים מתחילים לכתוב.
האם בסוף החודש הזה הם הופכים להיות סופרים? זו שאלה מעניינת אם כי קצת פילוסופית ואולי מיותרת אבל ננסה לענות עליה בקצרה, וכדי לעשות את זה נדלג רגע מהשפה העברית לאנגלית. Author הוא סופר, אדם שפרסם את עבודתו. בעידן בו אנו חיים אין חשיבות רבה מידי באם הפרסום נעשה על עץ מת וכרוך או על גבי הרשת. אם כתבתם משהו ושחררתם אותו לעולם כדי שיקרא אז ברכותיי, אתם סופרים. יש מי שיחלקו עליכם ויאמרו שאם זה לא דפוס זה לא נחשב, אבל אלו אנשים שמפספסים את העובדה שהדפוס אינו המדיום היחיד שיש לו חשיבות, מה גם שהוא עומד לעבור מן העולם.
אבל האם אתם רוצים להיות סופרים? או שאולי אתם רוצים להיות סופרים פעילים? באנגלית למילה Writer יש עוצמה גדולה יותר, שכן Author הוא אדם שכתב אך היום הוא אולי כותב או שהוא לא כותב. Writer הוא אדם שממשיך לכתוב ולפיכך אפשר לקרוא לו סופר פעיל.
אז מה זה אומר עליכם? מה זה אומר עלי? איפה אנחנו עומדים בתוך הטווח הזה?
נראה שאין תשובה החלטית וברורה, והרבה מאוד מההגדרות האלו תלויות באנשים אחרים. לכן, אולי הדרך הנכונה ביותר לחשוב על הרעיון הזה היא בדרך הבאה:
* סופר הוא אדם שכותב
* סופר הוא אדם שרואה את עצמו כסופר
מי יכול לומר לכם שאתם סופרים? או ציירים? או פסלים? האם היצירה שלכם עומדת בפני עצמה או שהיא קיימת רק אם אנשים אחרים מסתכלים עליה ומעריכים אותה? אל תנסו לענות על השאלות האלו, גדולים וחכמים מאתנו מנסים לענות עליה בכל יום ולכן מה שנותר לנו הוא פשוט לעשות - לשבת בכל יום ולכתוב, לשבת בכל יום ולדעת שאנחנו סופרים.
האם יש דרכים בהם התהליך הזה יכול לקבל ביסוס רב יותר? האם יש צעדים שאפשר לנקוט כדי לבסס את הרעיון שאנחנו סופרים? אני מאמין שכן.
אמרו לעצמכם שאתם סופרים
אני רציני. תחזרו על זה כמה פעמים שאתה רק צריכים כי זה הדבר היחיד שבסופו של דבר ישכנע אותכם. גם אם תוציאו ספר אתם עדיין לא תרגישו שאתם סופרים, בעוד שאחרים, כנראה, יתלהבו מאוד ויספרו בשמחה לחבריהם שהם מכירים סופר אמיתי. האם אחרי שני ספרים תרגישו שזהו זה, אתם סופרים אמיתיים? כנראה שלא ולכן פשוט אמרו לעצמכם כמה פעמים שרק צריך כדי שתבינו שזה מה שאתם.
תכתבו בכל יום
הנה החלק הקשה יותר. לא מספיק לומר לעצמכם שאתם סופרים. אם אתם לא יושבים בכל יום ו: כותבים משהו חדש, משפרים את היכולות שלכם, משכללים את האמנות שלכם, לומדים מתוך עשייה, ו/או מקדמים את הספר הבא אז אתם לא באמת סופרים, אתם פשוט אנשים שאומרים לעצמם שהם סופרים. יש לא מעט מקומות שישמחו לאכסן אתכם לתקופה קצרה או ארוכה עד שההזייה תחלוף.
הספרים הטובים ביותר שקראתם, אלו שנהניתם מהם הכי הרבה לא נכתבו במכה אחת ולא הופיעו בן לילה. מישהו ישב וכתב אותם וליטש אותם במשך ימים, חודשים ושנים. סופרים הופכים להיות טובים במה שהם עושים בגלל שכמו ספורטאים הם מתאמנים בכל יום. הם משכללים את ה"שרירים" שלהם, הם לא נחים ולא מוותרים לעצמם ולמרות שקשה הם קמים בכל יום ומתיישבים מול המחשב או הנייר וכותבים. יש ימים בהם מה שיוצא יבייש ילד בכיתה ג' ויש ימים בהם מה שיוצא מתחת לידכם הוא גאונות צרופה אבל הדבר היחיד שבטוח הוא ששום דבר לא יקרה או יתקדם אם לא תכתבו.
עבודה היא לא תירוץ
צ'אק פולניוק, היוצר של "מועדון קרב" עבד בשלוש עבודות שונות כדי לממן את עצמו ובכל לילה הוא ישב עם המחברת שלו בפינה וכתב עוד פרק, עוד פסקה או שורה. זה היה תהליך ארוך וכואב אבל הוא לא ויתר. עייף ככל שהיה הוא כתב, בכל יום. העבודות היומיומיות לא היו תירוץ לא לכתוב, הם היו האמצעי שהוא יצר לעצמו כדי שיוכל לכתוב. לו לא היה עובד הוא היה חי ברחוב ולא יכול היה להרשות לעצמו מחברת ועט לכתוב בעזרתם.
רוב הסופרים שאתם מכירים לא עוסקים בכתיבה בלבד. הם מלמדים, הם מרצים, הם לפעמים עובדים בתחום אחר לחלוטין שלא קשור לכתיבה, אבל בכל יום הם יושבים וכותבים. מאט יוקום הוא יוצר קומיקס צעיר וסופר. הוא גם איש חיל אוויר אמריקאי ומשרת פה בישראל. הוא מתחיל את היום שלו בשעה 5 בבוקר כדי לשבת שעתיים ולכתוב לפני שהוא יוצא לעבודה. הוא לא נותן לעבודה היומיומית להסיח את דעתו ממה שהוא רוצה לעשות.
תפתחו בלוג
אחת הסיבות שפתחתי את הבלוג הזה היא כדי ליצור אצלי מחויבות לעסוק בכתיבה. NaNoWriMo הוא תירוץ טוב לכתיבה אבל הוא רץ במשך חודש בלבד, ואני פה לטווח הרחוק. אני גם יודע שאני לא אהיה מסוגל לכתוב כל היום רק את הספרים שאני רוצה לכתוב (עשיתי את זה עם הספר האחרון. זה היה תהליך מדהים אבל לא משהו שאני רוצה לחזור עליו באופן קבוע). הבלוג יאפשר לי להשאר על הנושא אבל ייתן לי הזדמנות להשתחרר ולשנות מהלכים במוח, להתאוורר מצד אחד, ועדיין להשאר באותו התחום.
בלוג הוא מקום להתנסות והוא מקום לקבל ביקורות וליצור דיונים עם הזמן. הכי חשוב, בלוג יוצר תחושה של חופש ומחויבות פחותה מאשר ספר שנושא איתו מטען רגשי כבד מאוד. תפתחו בלוג היום ותתחילו לכתוב.
הגדירו לעצמכם מטרה יומית
בשתי הזדמנויות שונות בחיים שלי חייתי במצב בו נדרשתי לספק בין 8-16 כתבות בחודש. זו כמות גדולה של עבודה (לא כמו כתיבת ספר בחודש, מצד שני NaNoWriMo לא משקף חיי כתיבה אמיתיים). הדרך היחידה לעמוד במכסה הזו היא לקבוע מינימום של כתיבה יומית. ב-NaNoWriMo המכסה היא 1,666 מילים ביום. זו לא כמות בלתי אפשרית אבל זו גם לא כמות מילים קטנה שניתן לנפנף. קבעו מה המכסה שלכם ועמדו בה. יש יוצרים שקובעים מכסה יומית, אחרים קובעים דדליין שבועי או חודשי אבל יוצרים עובדים עם דדליין כי הם יודעים שאם הם לא יעשו את זה העבודה תמרח והם לא יגיעו לשום מקום.
דאגו לשאת מחברת, כל הזמן!
אתם יכולים לקחת מחברת מיוחדת מנייר ולכתוב עם עט או עיפרון ואתם יכולים לבחור לשאת אתכם מכשיר כמו האייפון. בכל מקרה המטרה היא לשאת אתכם כלי בו תוכלו לכתוב במהירות רעיונות: קטעי דיאלוגים מעניינים שיצוצו לכם לראש, תאורים של אנשים שנתקלתם בהם או קטעים שלמים מהספר הבא שלכם שיופיעו משום מקום. אני לא מאלו שאומרים שצריך לחכות למוזה, אף פעם, אבל לפעמים היא מחליטה לצוץ וזה לא יהיה כשאתם בבית, מול המחשב עם כוס קפה ביד. תתחילו לכתוב במחברת הזו ותגלו שעוד, ועוד רעיונות עולים לכם. המחברת היא החברה הטובה ביותר שלכם.
ומה אתכם? אילו עוד דברים אתם עושים כדי לקדם את הכתיבה שלכם?
חשוב לציין, הנקודות שכתובות כאן נובעות מהניסיון שלי ואלו דברים שעבדו עבורי. הדבר החשוב ביותר שאתם צריכים לעשות למען עצמכם הוא להתנסות, אם הדברים עובדים לכם אז המשיכו איתם. אם לעומת זאת אתם מרגישים שאתם זקוקים לכיוון אחר ודרכים אחרות עצרו וחפשו את הדרך האחרת (אני אכתוב גם כאלו פה).
בסופו של דבר, אף אחד לא יכול לומר לכם איך לכתוב. אין נוסחת קסם או הליך קבוע. מה שאפשר הוא לייעץ ולשתף בניסיון בתקווה שזה יעזור.
(תודה לורד ולשי על הדיון בפייסבוק, שבין השאר הוביל אותי לכתוב את הפסקה האחרונה כאן, וגם נתן לי רעיונות לפוסטים הבאים.)
תמונה: hisks